Vasile MANDRIC
Există în Brăila pe frontispiciul fostei Gări Fluviale o placă de marmură, mândria localnicilor care aminteşte de trecerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza în momente dramatice prin această urbe. După un veac şi jumătate spre cinstea lor, brăilenii, urmaşi ai celor ce l-au iubit şi apărat, i-au ridicat unbust şi l-au omagiat cum se cuvine.
Mare ne-a fost mirarea şi revolta când, după câteva zile, în faţa întregului popor, la televizor, un parlamentar nemernic, l-a insultat numai pentru a-şi susţine punctul de vedere privind monarhia. Gestul atât de murdar nu-i spre ruşinea lui căci acest sentiment îi lipseşte cu desăvârşire, ci spre durerea şi mâhnirea noastră. Le-am propune parlamentarilor să treacă vreodată prin Ruginoasa. În fiecare dimineaţă, în copilărie, treceam prin faţa Palatului Domnesc pârjolit de focul războiului. Icoanele şi picturile din biserica domnească erau ciuruite de gloanţele ostaşilor eliberatori, cei care ne–au... eliberat de odoarele şi lucrurile de preţ din biserică şi palat. Spitalul T.B.C. făcut de Doamna Elena Cuza pentru bolnavi de boli pulmonare fiind cel mai mare din sud-estul Europei, a fost ras de pe faţa pământului. Pentru această nelegiuire, Dumnezeu şi ostaşii români i-au pedepsit, în Sfintele Sărbători de Paşti din anul 1944, astfel că mii dintre aceştia au rămas sub ruinele şi în curtea palatului, în tancurile lor calcinate, umplând cimitirele din Vascani, Hărmăneşti, Stroeşti, Giurgeşti, Târgu-Frumos, Sârca etc. În aceste localităţi ruşii au pierdut în lupte 350 de tancuri Stalin considerate până atunci ca fiind cele mai bune.După acest dezastru sovieticii au anulat denumirea continuând totuşi fabricarea lor. Am fost martor ocular al acelor zile de groază.
Rămăşiţele pământeşti ale Domnului Cuza au fost scoase atunci din curtea bisericii domneşti şi duse la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi de către un ofiţer al Armatei Române, unde-şi odihneşte somnul de veci şi astăzi. Blestemul celor care l-au preţuit şi l-au iubit cu adevărat i-a ajuns totuşi şi pe cei care au complotat în ţară, împotriva lui cu vârf şi îndesat. Aceştia nu au complotat numai pentru a-i lua puterea ci pentru că Domnul Cuza a urnit căruţa neamului şi a plecat cu Poştalionul Istoriei, iar ei, nişte pigmei şi epigoni, n-au fost în stare să se ţină de Căruţa Timpului.
Un psihopat ca Brătianu s-a jurat că nu va muri pânâ nu va dormi în patul lui Cuza. A reuşit numai după ce s-a căsătorit cu o văduvă bătrână căreia Doamna Cuza i-a vândut moşia de la Ruginoasa. Unirea cea Mare n-a făcut-o monarhia şi nici partidele politice. Bucovina s-a eliberat fără intervenţia României, apoi Basarabia şi în cele din urmă Transilvania. Ei n-au fost în stare să păstreze ce le–a oferit poporul. Vorba aceea - Na lup ţigan de-a gata! Marghiloman a dat lui Beneş şi Cehoslovaciei Maramureşul de Nord,cu oraşul Zlatna unde sunt câţiva munţi de sare, Carol al IIlea , alt nemernic, Cadrilaterul. Şi-ntr-un târziu Marele rege Mihai I restul, adică Basarabia şi Bucovina de Nord, Ţinutul Herţei, Ardealul de Nord şi mai târziu cedată de comunişti Insula Şerpilor înstrăinată definitiv azi de nişte impostori care s-au băgat în diplomaţie ca ...musca în lapte.
Domnul Cuza s-a stins departe de ţară şi poporul l-a plâns. Clopotele bisericii domneşti care vara înturnau ploile cu grindină şi se auzeau de la 40 de kilometri au fost trase două săptămâni, zi şi noapte, fără odihnă, de către sătenii din toată Moldova, iar când, sicriul cu Domnul Cuza a fost coborât la Ruginoasa din tren, pe pământul patriei acesta, s-a dogit, prevestire nefastă pentru neamul românesc care de atunci nu a mai avut un conducator ca EL!
Litera 13, nr. 5, p 9
0 Comentarii