Ticker

6/recent/ticker-posts

Panait Istrati - un cenaclu care trăiește





Mihai VINTILĂ 

Cenaclul Panait Istrati din Brăila susținut și organizat de biblioteca județeană cu același nume a apărut în anul 2008, după ce anterior au mai existat încercări cenacliste sub diverse forme. Astfel în perioada 1949 – 1969 a existat un cenaclul Hristo Botev iar  între 1969-1989 un cenaclu Mihu Dragomir. Din 1985 a existat un cenaclu Panait Istrati al Uniunii Scriitorilor din România. Şedinţe cenacliste sporadice au avut loc și în perioada 1997-2002 iar, între 2002-2007, cenaclul s-a numit Mihai Sebastian. Deși poartă numele Panait Istrati cenaclul de azi nu are nici o legătură cu cel trecut.

Ședințele sale au loc, de obicei, în ultima vineri din lună, în sala Fănuș Neagu sau mai rar, în sala Panait Istrati din incinta bibliotecii județene brăilene. Membrii sunt numeroși dar nu reușesc să vină toți la toate ședințele și așa se face că la ședințe media de participare se învârte în jurul a cinsprezece persoane. În cadrul cenaclului se discută, pe lângă creațiile mebrilor și multe alte lucruri. Există o rubrică permanentă în cadrul căreia se fac schimburi de reviste literare și de informații literare, sunt amintite concursurile literare dar și invitațiile pe care membri cenaclului le primesc. Există o atmosferă frumoasă, deschisă spre literatura de bună calitate. Participarea numeroasă face ca și proiectele cenaclului să poate fi puse în practică. Astfel în anul 2015 a apărut la editura Proilavia din Brăila (editura actuală a bibliotecii judeţene) un volum intitulat Poeţii în Cetate unde au fost incluşi poeţii din actualul Cenaclu Panait Istrati.

Mai mult decât atât, evenimentele cenaclului sunt mediatizate prin presă dar și prin intermediul propriului blog http://istratipanait.bjbraila.ro. Tot pe acest blog sunt publicate rezumate ale ședințelor, fotografii de la evenimente și de la întâlniri, lansările de carte organizate de membri. Pot spune fără a greși că, în momentul de față, aceast blog este mai mult decât un mijloc de comunicare ci a devenit o necesitate organică.

Tot în cadrul cenaclului Panait Istrati în ședința din 30 martie 2018 s-au făcut discuțiile referitoare la apariția viitoarei revistei literare a Brăilei, revistă care a devenit Luceafărul literar-artistic.

Sprijinul constant pe care îl primim de la biblioteca Panait Istrati asigură buna desfășurare a lucrărilor lunare.

Ne mândrim și cu realizările individuale. Astfel o serie de membri au reușit să câștige premii literare regionale, au fost prezenți la evenimente literare importante la care poate nu ar fi avut acces dacă nu ar fi aflat de ele în cadrul ședințelor cenaclului. Este un factor major al succesului buna cunoaștere și dialogul. Nu în ultimul rând au loc schimburi de cărți și chiar lansări de carte organizate de cenaclu lucru care asigură o bună vizibilitate atât autorului cât și o bună informare a publicului.

Sper ca cei care vin azi la acest cenaclu să ajungă ceea ce își doresc, să devină scriitori cât mai buni și mai citiți.



Trimiteți un comentariu

0 Comentarii