Sâmbătă, 19 ianuarie, la ora 11 va avea loc vernisajul expoziţiei retrospective de pictură „Ion Gâţă. In memoriam" la Galeriile de Artă, Brăila (Piaţa Traian nr. 2). Expoziţia va rămâne deschisă pana în 6 februarie.
Activitatea este organizată de către familie cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la dispariţia artistului, cu tablouri proveniente de la diferiţi colecţionari ce au răspuns iniţiativei.
Era în plină creştere artistică, era bin einformat, avea suficientă modestie ( dar şi suficient orgoliu) spre a-şi compara realizările cu ale altora, realizări pe care alţii i-ar fi putut profana şi aşeza într-o formulă respectabilă şi fără riscuri. Mă gândesc la succesul expoziţiilor sale din Franţa. Acestea au fost pentru el confirmări stimulatorii ale evoluţiei proprii. Este greu de spus şi ce cale ar fi ales între mai multele care-i erau accesibile. Disponibilităţile sale erau remarcabile, iar mijloacele tehnice erau bine stăpânite. Artistul plastic Ion Gâţă a avut fericirea de a fi fost dăruit cu vocaţia creaţiei artistice şi nefericirea de a nu i se fi lăsat tot timpul necesar punerii ei în opere.
Ana-Maria Vicol-Harţuche, 2000
Depăşind stadiul peisajului văzut ca loc geografic, pictorul îşi înnoieşte acum motivele, căutându-le pe acelea care pot deveni probleme de pictură în sine. Cel mai clar este cel al muntelui. Tratat cu simţ al monumentalului, el tinde să devină un volum monolitic.
Ana-Maria Vicol-Harţuche - Catalogul expoziţiei personale "Ion Gâţă". 1987
Este o pictură fără asprimi şi excese, fără false dramatizări, este pictura unui emotiv în căutare de valori sigure, în care să se investească pe sine, fără ostentaţie, în linişte şi cu demnitate.
Ana-Maria Vicol-Harţuche - "Înainte", 24 aprilie 1984
Ion Gâţă s-a născut în 13 februarie 1946 la Vârlezi, în judeţul Galaţi. În perioada 1971- 1974 urmează cursurile Facultăţii de Arte Plastice Nicolae Grigorescu - Bucureşti. A activat ca profesor de desen tecnic şi desen plastic în perioada 1974 -1994 la Şcolile generale din Ostrov şi Racoviţa, Casa Pionierilor şi Liceul industrial de petrol din Ianca, Şcolile generale nr. 29 şi 21 şi Liceul de Artă Din Brăila. În 1986 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici iar din 1992 devine presedintele filialei Brăila până la stingerea din viaţă în 25 iulie 1994.
0 Comentarii