Ticker

6/recent/ticker-posts

Premiul European pentru Peisaj

 


Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei organizează, în parteneriat cu Ministerul Culturii, concursul de selecţie pentru participarea României la competiţia "Premiul European pentru Peisaj" a Consiliului Europei

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerul Culturii anunţă organizarea unui concurs de selecţie a proiectului care va reprezenta România la cea de-a VIII-a ediţie a "Premiului European pentru Peisaj" (2022-2023).

Fiecare stat poate depune o singură candidatură la Secretariatul General al Consiliului Europei.

Premiul poate fi atribuit:
- autorităţilor locale şi regionale, precum şi structurilor lor asociative;
- structurilor de cooperare teritorială ale autorităţilor administraţiilor publice locale, respectând condiţia ca unitatea peisagistică, vizată de proiect, să fie gestionată în comun de membrii acestora;
- organizaţiilor neguvernamentale care au avut contribuţii semnificative în acest domeniu.

Consiliul Europei caută proiecte exemplare, prin care au fost puse în practică măsuri de protecţie, management şi/sau amenajare a peisajelor.

Concursul de selecţie a dosarelor se va desfăşura pe baza procedurilor şi criteriilor stabilite prin Rezoluţia CM/Res (2008)3, adoptată de Comitetul de Miniştri la data de 20 februarie 2008. Rezultatul acestui demers va fi înaintat Secretariatului General al Consiliului Europei.

Înscrierea în concurs

Pentru înscrierea în concursul de selecţie este necesară transmiterea dosarului de candidatură, completat în limba engleză sau franceză, în format electronic la adresa de e-mail alina.huzui@mdlpa.ro, până la data de 31 octombrie 2022.

Condiţiile participării la această competiţie sunt ca proiectul să fi avut ca scop protecţia, gestiunea sau amenajarea peisajului şi să se fi finalizat cu cel puţin 3 ani înainte de data depunerii proiectului în cadrul prezentei proceduri de selecţie. În plus, acordarea premiului de către Consiliul Europei ţine cont ca aceste intervenţii să fi avut un efect de lungă durată, astfel încât să poată reprezenta exemple de bună practică la nivel european.

Conţinutul dosarului de candidatură

Dosarul va conţine prezentarea candidatului (maxim 3 pagini) şi descrierea proiectului pentru protecţia, gestiunea şi/sau planificarea peisajului (maxim 20 pagini), conform formularului de înscriere. Dosarul poate conţine şi un material video de prezentare, cu o durată de maxim 5 minute.

Materialele depuse trebuie să fie însoţite de acordul autorului conţinutului privind utilizarea acestora de către Consiliul Europei în campaniile de promovare a Premiului European pentru Peisaj, precum şi în alte publicaţii şi activităţi ale Consiliului Europei care vizează Convenţia Europeană a Peisajului, cu citarea autorului.

Pentru informaţii suplimentare, persoana de contact din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este: Alina Huzui-Stoiculescu, e-mail: alina.huzui@mdlpa.ro, tel: 0372.114.570, Serviciul Analize Teritoriale şi Baze de Date, Direcţia Generală Dezvoltare Regională şi Infrastructură.

În anul 2002 România s-a angajat să asigure implementarea Convenţiei Europene a Peisajului, respectând principiile agreate în cadrul mecanismului de cooperare interguvernamentală informală stabilit la nivelul Consiliului Europei.

Angajamentul României presupune recunoaşterea conceptului de peisaj în legislaţia din domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, stabilirea şi implementarea politicilor care au ca scop protecţia, gestiunea şi amenajarea acestuia, precum şi stabilirea unor mecanisme pentru implicarea societăţii civile, a autorităţilor regionale şi locale în utilizarea durabilă a peisajului.

Scopul "Premiului European pentru Peisaj", prevăzut în Convenţia Europeană a Peisajului, este acela de a recunoaşte eforturile realizate în domeniul gestionării peisajului, având rolul de a susţine abordările strategice care pot contribui la creşterea calităţii vieţii, susţinând bunăstarea individuală şi a societăţii în general.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii