În cadrul evenimentelor dedicate culturii româneşti contemporane, Casa de Cultură "Friedrich Schiller" prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) organizează marţi, 29 august 2023, ora 18.00, conferinţa Hanuri ale Bucureştiului de altădată.
Prezintă:
- Andreea MANICEANU, istoric şi muzeograf, Muzeul Municipiului Bucureşti
Istoria hanurilor bucureştene începe în cea de-a doua jumătate a secolului al XVII-lea, înainte de domnia lui Matei Basarab. Datorită acestor localuri, negustorii străini sosiţi la Bucureşti au avut privilegiul de a cunoaşte avantajul unei bune pieţe de desfacere şi achiziţie pentru negoţul lor. Marile hanuri reprezentau pentru aceştia un loc ideal de depozitare şi de păstrare a mărfurilor, dar şi un mijloc prielnic de desfăşurare a afacerilor, întocmite în urma întâlnirii cu tot felul de comercianţi turci, greci, nemţi, ruşi sau chiar francezi şi englezi. Toţi aceşti negustori şi-au găsit loc pentru prăvăliile, depozitele şi cantoarele lor de afaceri în aşezări precum: hanul lui Şerban Vodă Cantacuzino, hanul Colţei, hanul lui Constantin Brâncoveanu, hanul Zlătari sau Gabroveni, iar mai târziu hanul lui Manuc.
Hanurile au favorizat dezvoltarea vieţii economice a Bucureştilor, fapt ce a dus la creşterea prestigiului oraşului. Acestea erau împărţite în hanuri domneşti, mănăstireşti, boiereşti şi negustoreşti. Odată cu apariţia lor, negoţul şi încheierea afacerilor încep să capete avânt, oportunitate străină negustorilor din alte oraşe din Balcani şi Valea Dunării, în afară de Viena. La toate acestea se mai adaugă şi meritul de a contribui la îmbogăţirea şi transformarea vieţii culturale a vechilor Bucureşti, prin spaţiul pus la dispoziţie şcolilor şi sălilor de teatru. De asemenea, hanurile au avut şi un rol politico- militar însemnat, la care cu siguranţă ctitorii lor nu s-au gândit.
Evenimentul se va desfăşura în limba română. Intrarea este liberă. Evenimentul va fi transmis şi online prin intermediul platformei Zoom.
Pentru participare în sistem online, transmiteţi un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro pentru a primi în timp util link-ul pentru conectare online.
0 Comentarii