Ticker

6/recent/ticker-posts

Iris sub semnul benefic al continuității

 


Venirea verii aduce și așa-numita „vacanță mare”, un prilej de răgaz, pe care îl petrecem alături de familie și prieteni, un prilej de relaxare, de care putem profita citind și ascultând muzică. Cel puțin, eu asta am făcut. Aș vrea să vă împărtășesc una dintre experiențele mele muzicale din această vacanță:
În anul 2017, fanii Iris s-au divizat, simțindu-se nevoiți să aleagă între cei doi compozitori principali ai formației: Cristian Alexandru „Cristi” Minculescu și Ioan „Nelu” Dumitrescu, care s-au judecat pentru numele formației. Începând cu luna iunie 2020, trupa s-a despărțit în: Iris – Nelu Dumitrescu și Iris – Cristi Minculescu, Valter (Valter Popa) și Boro (Doru Borobeică).

Iris – Nelu Dumitrescu, formată din: Ioan „Nelu” Dumitrescu (tobe, percuție, voce secundară), Ion „Nuțu” Olteanu (chitară, voce secundară), Aurelian „Relu” Marin (clape, voce secundară), Constantin „Costi” Sandu (voce, chitară), Matei Cioca (chitară, voce secundară), Tibi Duțu (chitară bas) și Cristi Lucian Dumitrescu (tobe), a lansat, la începutul anului 2022, un album, intitulat „Zodiac”, pe care am avut recent oportunitatea de a-l audia din nou.

Trebuie să recunosc un lucru: în trecut nu am știut să apreciez pe deplin trupa Iris, însă le recomand tuturor celor care vor să asculte pentru prima dată această formație, ca și fanilor, să savureze „Zodiac”, care conține douăsprezece melodii (numărul este identic cu acela al semnelor zodiacale), fiecare prezentând cele mai bune aspecte ale muzicii create de Nelu Dumitrescu. Temele abordate în versurile compuse de Eliza Manda, fostă concurentă la „Vocea României”, membră a trupei No Stress (alături de toboșarul formației Iris – Nelu Dumitrescu și fiul liderului acestui grup, Cristi Lucian Dumitrescu) și Georgeta Dumitrescu (soția lui Nelu Dumitrescu, autoarea melodiei „Trecător”) sunt: „omul modern și stările sufletești ale acestuia” (după cum declara Nelu Dumitrescu, pe 20 februarie 2022). Trupa abordează stiluri inedite pentru Iris, cu nuanțe power/speed/thrash/melodic/progressive metal, duse până la accente de modern gothic/oriental.




Asemenea introducerilor oferite uneori de formațiile Ayreon, Majesty, Rhapsody și Kamelot, melodia de început a albumului, numită „Omul modern”, e un recitativ interpretat de talentata solistă și autoare Eliza Manda.

Cea de-a doua melodie este intitulată „Iubirea nu doare” și se remarcă prin influențele power speed metal, asemănătoare cu acelea regăsite pe „I Will Build You A Rome” a supergrupului finlandez Cain’s Offering și refrenul cântecului „Love You to Death” a trupei austriece Dragony. Conceptul este similar cu acela al melodiei „Forever”, cântate de trupa Kamelot.

Următoarea melodie se numește „Ergomaniac”, având influențe din sferele industrial, alternative și traditional heavy metal. Cuvântul „Ergomaniac” reprezintă, în limba engleză, un om obsedat de propria persoană, iar, cu altă ocazie, Nelu Dumitrescu a spus despre compoziție: „Într-o oarecare măsură, în noi toți stă un ergomaniac. Mai mic sau mai mare. Mai dinamic sau mai amorțit. Alături de «Ergomaniac», pe noul material [...] veți mai putea găsi și alte particularități umane, pentru că exact asta este noul nostru album, un portret al omului modern”.

Numită sugestiv „Nu sunt vrăjitor”, a patra melodie este o baladă hard rock, alcătuită în stilul anilor ʼ90. Temele abordate în această piesă sunt iubirea, despărțirea și, până la un moment dat, melancolia. Cântecul este plăcut, bine lucrat, iar solo-ul de chitară este chiar captivant.

A cincea piesă este intitulată „Soarele și luna” și are influențe power și melodic metal (ca o combinație între muzica formațiilor Majesty, Trick or Treat și Helloween). Putem observa cum melodiile au fost scrise special pentru Costi Sandu, a cărui voce cu adevărat extraordinară am descoperit-o ascultând albumul „Fusion Rendez-Vous” (1996) al trupei Adi Manolovici Group, mai ales frumoasa melodie „Înger și demon”. 

Cu influențe din genurile symphonic, progressive, oriental, dar și death metal, „Timp”, a șasea piesă, pare o combinație între melodiile: „Merciless Times”, „Nobody’s Lives” și „Dance” ale trupei tunisiene Myrath, „All Is One” a formației evreiești Orphaned Land și „Midwinter Calls” a grupului suedez Evergrey.

„Trecător” se intitulează a șaptea melodie și cea de a doua baladă regăsită pe albumul „Zodiac”. Versurile, compuse de Georgeta Dumitrescu, vorbesc despre credință și acceptarea faptului că omul nu trăiește veșnic pe acest pământ. Aș zice că piesa aceasta se înscrie în aceeași categorie cu melodiile: „Sea of Sorrow” (Thunderstone) și „Down From The Mountain” (Allen – Lande).

A opta piesă, „Cotidian”, este una dintre cele mai bune melodii de pe albumul „Zodiac”, fiind combinația ideală între power, progressive, melodic și modern gothic metal, iar vocea și toate instrumentele sunt în armonie perfectă.

Abordând o temă foarte actuală, și anume războiul (la fel ca mulți alți artiști cunoscuți, precum: Sabaton, Metallica, Ensiferum, Pink Floyd, Sting, I Miss My Death, Alternosfera și Imperial Age), a noua melodie, „Flori de plumb” – o metaforă care face referire la gloanțe –, are un mesaj foarte puternic, și anume întoarcerea omului pe calea cea adevărată și dreaptă, căci lupta cea mai importantă a omului este cu el însuși, iar, după aceea, cu lumea exterioară. 

Nelu Dumitrescu declara, în comunicatul de presă care a însoțit single-ul „Flori de plumb”, următoarele: „Chiar dacă [...] este incredibil de actual, el nu a fost compus acum și nu este despre războiul de acum. Piesa este despre războiul care a zdruncinat dintotdeauna omenirea, despre istoria scrisă cu lacrimi și jocurile calculate despre care prea puține știm. Cu toate acestea, am ales să lansăm acest single acum ca un protest la realitatea crudă pe care ne este foarte greu să o înțelegem și imposibil să o acceptăm”.

„Un alt format” (melodia a zecea) pare a fi o melodie manifest Iris și, în același timp, continuarea logică a pieselor „Omul modern” și „Ergomaniac”. Având ca temă evoluția în contextul social pandemic, omul modern „învață alt format” al vieții, diferit de tot ceea ce a fost, poate mai bun, poate mai rău, doar timpul va decide.

Începând cu mesajul „Trăim virtual”, melodia a unsprezecea, „Superficial”, utilizează adesea claviatura pentru a realiza un izbutit contrast între partea de rock ceva mai dur și cea melodică abordate de trupă. Acest efect poate fi regăsit în alte piese, de asemenea foarte bune, dintre care amintesc: „Doi pași în urma ta” (Cargo), „Lumea de apoi” (Celelalte Cuvinte), „Wamintirile” (Alternosfera) și „Vlad Țepeș” (Trooper).

Albumul se încheie cu melodia care i-a dat numele. „Zodiac” este o piesă cu nuanțe heavy, speed și thrash metal, ce are ca tematică obsesia omului modern, horoscopul. „Ești vrăjit, fermecat / De planete ca stele influențat / Spune-mi: zodia / Îți scrie istoria? / Sau e doar mâna ta?”, este întrebarea care ne rămâne în minte după audiție.

Consider că albumul reprezintă pentru Iris (trecând peste scindare, trupa rămâne una singură în sufletele ascultătorilor pasionați) o întoarcere la vechiul sunet – combinația minunată între numeroase subgenuri ale muzicii hard rock/heavy metal –, iar melodiile acestui L.P. sunt dedicate celor care rămân loiali soundului trupei, așa cum ar trebui să fie acesta. Îndrăznesc a spune că „Zodiac” reprezintă unul dintre cele mai bune albume ale rockului autohton din ultima perioadă – o reală capodoperă, care îi aduce pe membrii trupei Iris – Nelu Dumitrescu, la fel ca și pe noi, sub semnul benefic al continuității.

Victoria-Maria Pripon
13 ani
poetă și publicistă


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii