Duminică, 15 aprilie, zeci de elevi ai Școlii Gimnaziale „George Emil Palade” Buzău au fost prezenți, fericiți și încrezători, la Sfânta Litsurghie oficiată în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” din municipiu. Este vorba despre participanții la Concursul național cu participare internațională „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”, ediția a VIII-a.
Gazda festivității de decernare a premiilor a fost preotul Alexandru Pripon, care i-a încurajat mereu pe copii să scrie, organizând el însuși nu mai puțin de trei concursuri literare în fiecare an. Participarea la astfel de competiții îi ajută pe copii să se apropie mai mult de valorile și principiile creștine, să-și dezvolte abilitățile scriitoricești și creativitatea, în general, întrucât concursul a avut și o secțiune plastică, nu doar una literară, iar elevii și-au putut manifesta credința și talentul inclusiv prin desenele realizate.
Concursul „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III” este organizat de Colegiul Național Pedagogic „Gh. Lazăr” Cluj-Napoca, în colaborare cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului, Clujului, Maramureșului și Sătmarului, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Tema acestei ediții a fost „Cuvântul care vindecă”, iar desemnarea câștigătorilor a constituit o misiune grea, întrucât au participat peste 10.000 de elevi din România și din diaspora românească (Europa, Statele Unite ale Americii, Canada, Asia și Australia). Competiția se adresează tuturor copiilor din clasele III-XII care vorbesc și simt românește și care consideră că rugăciunea trebuie să ne unească, într-o lume asaltată adesea de ură și dezbinare.
În biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Buzău au venit, însoțiți de părinții lor, elevi ai Școlii Gimnaziale „George Emil Palade”, bucuroși să primească răsplata binemeritată pentru munca depusă. Trebuie să amintim că, la etapa județeană a competiției, au participat 47 de copii. Dintre aceștia, 20 s-au calificat la etapa națională, unde majoritatea au obținut premii speciale, iar un elev a primit mențiune. Premianții, coordonați de doamnele profesoare Daniela Zaharioiu și Anișoara Elena Roșioru, au fost recompensați cu diplome și icoane, din partea profesoarelor îndrumătoare, iar din partea preotului Alexandru Pripon au primit câte o carte de rugăciuni și o iconiță.
Deși concursul s-a desfășurat online, rezultatul a fost cu adevărat remarcabil și le-a oferit tuturor posibilitatea de a fi împreună, chiar dacă doar pentru câteva momente, mai aproape de Dumnezeu și de semeni, unind în rugăciune atât copii, cât și profesori și părinți, prin puterea „Cuvântului care vindecă”.
Profesor Alina Ane-Maria Pripon,
membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
0 Comentarii