Ticker

6/recent/ticker-posts

A treia seară a BZM Fest 2024 cu The Groovy Bastards, Paulina, Mădălina Pavăl Orchestra și Robin and the Backstabbers

 


Cu toate că v-am spus acest lucru și în articolele precedente, doresc să vă reamintesc: a treia ediție a BZM Fest s-a desfășurat între 11 și 14 iulie 2024, pe domeniul Vilei Albatros din municipiul Buzău.

În cea de-a treia seară, au urcat pe scena din parcul Marghiloman - The Groovy Bastards, Paulina, Mădălina Pavăl Orchestra și Robin and the Backstabbers.

Formația The Groovy Bastards, din București, cântă, după cum menționează membrii acesteia, o combinație între rock, funk, jazz, R&B și hip-hop. Pe melodia „23:22”, se observă și influențe din genurile punk, respectiv hardcore.

Trupa îi are în componența sa pe: Ioana Vișinescu (voce), Andrei Bălașa (chitară), Theo Ionescu (tobe) și Masha Enache (chitară bas). The Groovy Bastards a lansat recent albumul „Charades”, produs ca urmare a obținerii premiului II la „Posada Rock Festival” 2023 și a bursei „Alex Pascu” (numită astfel în memoria regretatului basist al formației de metalcore/nü metal Goodbye to Gravity).

Printre piesele interpretate la BZM Fest se numără și: „Ashes”, „EverStay”, „Rollercoaster” etc.
Ascultând această formație, am constatat că există o legătură profundă între jazz și rock, cele două îmbinându-se pentru a forma piese interesante, de calitate.


Paulina, sau, pe numele său întreg, Paula-Alexandra Gînju, are 26 de ani și s-a născut în Brașov. Artista cântă „pop electro astral”, după cum îi place ei să îl numească, îmbinând muzica lăutărească și manelele cu trap, pop clasic, uneori și cu rock.

Cântăreața a lansat, recent, cel de-al treilea album, „Te iubesc, te urăsc”, produs de Ovidiu „Cio” Ban și Andrei Piper, amândoi membri ai trupei sibiene E-an-na.

Talentata muziciană a interpretat, pe scena BZM Fest, piese apreciate de auditoriul entuziasmat să o audă cântând, precum: „Fetița ta de milioane”, „Săraca fată bogată”, „Basul și cu toba mare” (în studio, artista era acompaniată de E-an-na pe această melodie), „Inimă albastră” etc.

Melodiile Paulinei m-au convins de faptul că arta, sub toate formele ei, vindecă orice suferință, transformând inima într-o pasăre măiastră. De aceea, îi urez mult succes solistei și sper să devină din ce în ce mai cunoscută, iar piesele ei să intre în „heavy rotation” la radio.


Mădălina Pavăl Orchestra este un proiect muzical constând în 12 artiști, coordonați de Alexei Țurcan – unul dintre cei mai apreciați muzicieni și producători muzicali de pe scena alternativă din România, născut și crescut în Republica Moldova, fost membru al trupei basarabene de rock alternativ Travka, actualmente component al grupului Tomma Alistar.

Mădălina Pavăl, stabilită în București, creează o fuziune între muzică folclorică, rock, muzică clasică și hip hop, dezvăluind, cu altă ocazie, că reinterpretează folclorul așa cum îl simte. Artista, cunoscută mai ales pentru colaborările cu formația Subcarpați, a menționat, în timpul programului său din cadrul BZM Fest, că va lansa în 2025 cel de-al doilea album, numit „Fuga iuga”. Pe scena din parcul Marghiloman au răsunat piese apreciate de public, cum ar fi: „Fuga iuga”, „Tot de dor”, „Leagănă”, „Cântă-mi doina” ș.a.

Trebuie să vă mărturisesc, melodiile Mădălinei Pavăl m-au surprins și m-au bucurat, întrucât sunt, în același timp, simple, dar și destul de complexe, dragi fiecărui om care simte românește.
În cea de-a treia seară a BZM Fest 2024, capul de afiș a fost formația Robin and the Backstabbers. Fondată în 2010, în localitatea Capu Corbului din Harghita, de către Andrei „Robin” Proca, care spera ca formația să interpreteze cântece regăsite pe albumul „Graceland” al lui Paul Simon, trupa cântă rock alternativ, pop rock, poetry rock, rock acustic și, după cum am găsit pe internet o opinie, pop melodramatic.


Pe domeniul Vilei Albatros, Robin and the Backstabbers a intonat piese pe care le-au îndrăgit toți membrii publicului (și eu fac parte din această categorie), cum ar fi: „SPNZRTR”, „Soare cu dinți”, „Când te-am cunoscut, Cristina”, „Natașa”, „Sat după sat” (melodia a fost completată cu un fragment din „Pseudofabula”, de Roșu și Negru) și, la bis, „aUGAda! #nuparcați #garaj”.

În anul 2024, compomenții formației sunt: Andrei „Robin” Proca (voce, chitară), Vladimir „ShakeHeartbreak” Proca (tobe), Florentin „Norman Bates” Vasile (chitară), Eugen „Oigăn” Nuțescu (chitară bas), Radu „TRădanu” Moldovan (instrumente de percuție) și Andrei „Dragonul Roșu” Fântână (clape, saxofon, acordeon, chitară, muzicuță).

Din punctul meu de vedere, Robin and the Backstabbers nu se încadrează în normele privind muzica stabilite de lumea în care trăim, motiv pentru care a devenit una dintre cele mai apreciate formații din România. Cu toate acestea, un aspect care mi-a plăcut foarte mult este că trupa nu a uitat niciodată de unde a pornit, reușind chiar să trateze cu umor anumite critici realizate la albumele sale (trilogia „Bacovia Overdrive”), după cum se observă citind primele rânduri regăsite pe site-ul formației.

Versurile scrise de Andrei Proca abordează subiecte moderne, însă păstrează, de cele mai multe ori, elementele de prozodie clasice, fiind profunde și invitând ascultătorul/cititorul la introspecție. Până la urmă, fiecare persoană simte muzica și poezia altfel, le privește cu alți ochi, iar ele răscolesc în adâncul fiecărui suflet, scoțând la iveală alte și alte sentimente.

Vă promit că mă voi întoarce, scriind și despre ultima seară a BZM Fest 2024.

Victoria-Maria Pripon



Trimiteți un comentariu

0 Comentarii