Atelierele FILIT pentru traducători, organizate de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Memorialul Ipotești – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, au ajuns la cea de-a zecea ediție în 2024.
În acest an, 15 traducători din limba română într-o limbă străină vor primi sprijin pentru dezvoltarea competențelor lor profesionale. Atelierele se vor desfășura la Memorialul Ipotești – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, în perioada 1-8 septembrie 2024. Programul include mese rotunde dedicate traducerii literare și prelegeri susținute de personalități din mediul cultural și academic, precum și o sesiune de lucru axată pe traducerea poeziei eminesciene „Melancolie”.
Traducătorii selectați vor beneficia de cazare, decontul transportului pe teritoriul României și o sumă forfetară asigurată de MNLR Iași (pentru primii 10 clasați) și de Memorialul Ipotești (pentru următorii 5 clasați). De asemenea, scriitorii români interesați de colaborare cu traducătorii vor avea cazarea asigurată, în limita locurilor disponibile, la popasul turistic „Floare Albastră”, situat lângă casa memorială „Mihai Eminescu” și bisericuța familiei Eminovici din Ipotești, județul Botoșani.
Termenul limită pentru predarea traducerilor realizate, inclusiv un fragment dintr-un autor român și un text din creația eminesciană, este 20 octombrie 2024. Traducătorii trebuie să acorde Muzeului Naţional al Literaturii Române Iași și Memorialului Ipotești drepturi neexclusive de publicare a textelor traduse. La publicarea traducerilor, trebuie menționat sprijinul oferit de Atelierele FILIT pentru traducători, desfășurate la Ipotești. Proiectele legate de scriitorii din rețeaua muzeelor literare ieșene și Memorialul Ipotești vor primi o atenție specială.
Perioada de înscriere este 2-21 iulie 2024, la adresa de e-mail atelierelefilit@gmail.com. Evaluarea dosarelor va avea loc între 22 și 25 iulie 2024, iar rezultatele vor fi anunțate pe 26 iulie 2024.
Dosarul de înscriere trebuie să includă formularul de înscriere completat (disponibil pe site-urile www.muzeulliteraturiiiasi.ro, www.filit-iasi.ro și www.eminescuipotesti.ro sau pe paginile de Facebook ale MNLR Iași, FILIT sau Memorialului Ipotești), o scurtă prezentare a proiectului de traducere (maximum 2.000 de semne) și motivele participării la Atelierele FILIT pentru traducători, precum și un CV axat pe activitatea de traducere.
Atelierele FILIT pentru traducători sunt parte integrantă a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, și sunt desfășurate în cadrul programului UNESCO „Iași. City of Literature”.
0 Comentarii