Ticker

6/recent/ticker-posts

„Școala de creație” de la Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina din Buzău. Premierea Concursului „Lăsați copiii să vină la Mine! 2024

 


Duminică, 30 iunie 2024, în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Buzău, a avut loc premierea laureaților celei de-a treia ediții a Concursului de Creație Literară „Lăsați copiii să vină la Mine!”. În cadrul acestei manifestări culturale a fost lansată și antologia „Povestea mea va vindeca lumea” (aceasta fiind, de asemenea, și tema competiției), conținând textele participanților.

Preotul Alexandru Pripon, organizatorul concursului, și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a dezvăluit că, așa cum se întâmplă mereu, juriul a avut dificila misiune de a desemna câștigătorii ediției. Acesta a fost format din: Tudor Cicu (poet, critic literar, prozator, președintele juriului, membru al Uniunii Scriitorilor din România), Elena Căpățînă (publicistă, prozatoare, poetă, președinta filialei Buzău a Ligii Scriitorilor din România, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România) și Mihaela Roxana Boboc (poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România). La competiție au fost trimise aproximativ 120 de texte, atât din România, cât și din Republica Moldova, și au fost premiate cele care au atras atenția membrilor juriului prin originalitatea, simplitatea și onestitatea de care au dat dovadă, dar și printr-un procedeu menționat de către președintele juriului cu alt prilej: „ANSIP – Acțiune, Neprevăzut, Suspans, Imaginație, Personaje”.

La eveniment au fost prezenți copiii ale căror lucrări au fost înscrise în concurs (cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani), părinții și profesorii coordonatori, precum și oameni de cultură buzoieni – dragi prieteni ai organizatorilor Concursului „Lăsați copiii să vină la Mine!”: Laurențiu Belizan (poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România), Gina Zaharia (poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România), Stelian Grigore (poet, prozator, directorul revistei „Caietele de la Țintești) ș.a.

Au fost acordate distincții în memoria unor regretați scriitori, ce rămân amintiri frumoase pentru buzoienii prezenți la eveniment: premiul „Marin Ifrim” (acordat de Mihaela Roxana Boboc), premiul „Lucian Mănăilescu” (acordat de Laurențiu Belizan), premiul „Nistor Tănăsescu” (acordat de Gina Agapie, membră a Ligii Scriitorilor din România), premiul „Alexandru Oproescu” și premiul „Comandor Vasile Prăjescu” (acestea două fiind acordate de organizatorul competiției). De asemenea, câțiva elevi au primit recompense din partea unor reviste renumite („Caietele de la Țintești” și „Literadura”), dar și din partea președintelui juriului, respectiv din partea Ligii Scriitorilor din România.

În paralel cu „Lăsați copiii să vină la Mine!”, au loc și două competiții literare adresate doar elevilor de gimnaziu care învață la Școala Gimnazială „G. E. Palade”, respectiv Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău: „Eine bessere Welt” (copiii participanți fiind coordonați de doamnele profesoare Alina Ane-Maria Pripon și Roxana Mirică) și „A better world” (copiii participanți fiind coordonați de doamna profesoară Camelia Andreia Timofte). Textele participante la aceste concursuri au fost, de asemenea, incluse în antologia „Povestea mea va schimba lumea” și premiate. 

Ajuns la ediția a treia, Concursul „Lăsați copiii să vină la Mine!” se extinde, devenind un eveniment cultural pe care îl așteaptă cu drag copii din toată țara și de peste Prut, profesorii lor coordonatori și oamenii de cultură din Buzău. La Biserica Sf. Mare Mucenic Mina, există o reală „școală de creație” (după cum a numit-o președintele juriului, Tudor Cicu), care strânge, sub aripile sale protectoare, atât debutanți, cât și poeți consacrați, sub semnul poveștilor care vor schimba lumea și pe viitor, întrucât, după cum a continuat domnul Cicu în cuvântul său rostit în cadrul festivității de premiere, „viața este literatură”.

Victoria-Maria Pripon


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii