În seara zilei de 14 iulie 2024, au urcat, pe scena BZM Fest din parcul Marghiloman, municipiul Buzău, membrii formațiilor: E.M.I.L., Dora Gaitanovici, om la lună și Cargo.
E.M.I.L. este abrevierea enunțului „Extratereștrii Merg Iarna La Ski”. Trupa a fost fondată în București, iar 2024 a găsit-o în formula: Sorin Bădulescu (voce), Vlad Staricu (chitară, backing vocals), Gabi Georgescu (chitară), Adrian Toea (chitară bas) și Alexandru Guță (tobe).
Formația, care a lansat cel mai recent album, „MELANCoOLIC”, la începutul acestui an, a interpretat piese ska pop/rock și punk, precum: „Nu Ska Ei”, „Supradoză de vise”, „Suntem peste tot” ș.a.
Câteva dintre melodiile trupei E.M.I.L. m-au dus cu gândul la cântecele revoluționare ale celor de la Green Day. Cu toate acestea, din nefericire, formația bucureșteană este, de multe ori, trecută cu vederea. Sper ca, pe viitor, și E.M.I.L. să devină la fel de apreciată ca idolii punk menționați puțin mai sus.
Cred că țineți minte momentul când, într-un articol precedent, am menționat absența Dorei Gaitanovici de pe Main Stage-ul BZM Fest 2024. La scurt timp după ce a fost publicat respectivul text, organizatorii festivalului au anunțat faptul că Dora și trupa sa vor cânta în ultima seară a evenimentului, imediat după setlistul formației E.M.I.L.
Dora Gaitanovici, născută în Buzău, este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București (unde a studiat Compoziție clasică). Muziciana abordează genul rock/metal simfonic, cu influențe din muzica clasică, din rock alternativ și din folk rock.
Talentata solistă a interpretat piese cunoscute de toți membrii publicului, cum ar fi: „Luna”, „Pas cu pas”, „Micul prinț”, „Manole”, „Ana”, „Auă”, „Miorița” etc.
După cum spuneam și cu alte ocazii, ascult foarte mult rock (și metal) simfonic și mă regăsesc în melodiile Dorei Gaitanovici. Creațiile tinerei artiste sunt minunate, întrucât sunt cântate cu adevărat din inimă, sunt sincere – bazate pe trăirile sale – și au menirea de a schimba părerea pe care o are ascultătorul asupra lumii înconjurătoare, convingându-l că încă mai există iubire, adevăr și pace în lumea în care trăim.
om la lună, este, după cum spun membrii trupei, „un strigăt. De mare iubire, de frică, singurătate, bucurie, tristețe și regăsire”. Fan al formațiilor Depeche Mode, Nirvana, Placebo, Muse, Pearl Jam, Blur, Oasis, Timpuri Noi (printre altele), solistul vocal Doru Pușcașu a fondat trupa în 2018 ca un proiect rough acoustic poetry, în București. Am avut ocazia de a-l cunoaște personal și de a vorbi cu talentatul și carismaticul muzician, grație unui prieten de familie, domnul Sorin Chiru, directorul general ElcarGid.
om la lună, una dintre cele mai apreciate formații de rock alternativ/indie din România, a interpretat piese foarte frumoase, la care eu, personal, țin foarte mult, precum: „Valurile”, „Liniștea”, „La capăt de linie”, „Dans”, „Pace” ș.a.
M-am bucurat audiind melodiile trupei, al doilea an consecutiv la BZM Fest, întrucât apreciez foarte mult versurile deosebite scrise de către Doru Pușcașu. Am observat că majoritatea membrilor publicului au cântat alături de formația bucureșteană, dovedind astfel că au îmbrățișat, cu drag, „fazele lunii”.
BZM Fest 2024 a fost încheiat de Cargo. Formația a fost înființată în anul 1985, în Timișoara, de regretatul chitarist Adrian „Adi” Bărar. După numeroase modificări în componența trupei, astăzi, membrii acesteia sunt: Adrian Igrișan (voce, chitară), Octavian Pilan (tobe), Ionuț Cârja (clape), Alin Achim (chitară bas) și David Cristian (chitară).
Fanii genului hard rock au fost încântați de legendara formație atât cu piese ce se regăsesc pe albumele „Ziua vrăjitoarelor” și „Spiritus Sanctus”, cât și cu unele mai recente, cum ar fi: „Ziua vrăjitoarelor”, „Nu pot trăi fără tine”, „Nu mă lăsa să-mi fie dor”, „Călare pe motoare (hora pe motoare)”, „Cruce-n destin”, „Aproape de voi”, „Anarhia”, „Batacanda” și, la bis, „Dacă ploaia s-ar opri”, cântată aproape în întregime de auditoriu.
Cu toate că ascult de multă vreme trupa Cargo, am rămas impresionată de vocea lui Adrian Igrișan, parcă neafectată de trecerea timpului. Partea instrumentală a fost diferită față de cea înregistrată în studio, lucru care m-a încântat nespus (atunci, m-am convins de faptul că membrii trupei sunt artiști talentați, consacrați, și nu au avut melodiile „pe bandă”). Formația rămâne de referință pentru tot ceea ce a fost, este și va fi rockul românesc, indiferent dacă se va schimba sau nu pe viitor.
Văzând câte persoane au fost prezente la BZM Fest 2024, în special duminică seară, am tras concluzia că, în municipiul Buzău, se ascultă muzică de calitate.
Fiecare om prezent la BZM Fest a plecat acasă cu o bucățică din sufletul muzicienilor prezenți, care trăiesc și respiră prin ceea ceea ce realizează: prin artă, în adevăratul sens al cuvântului.
După cum spuneam și în articolele precedente, organizarea a fost întru totul impecabilă, de aceea felicit Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, Primăria municipiului Buzău și pe toți cei care au făcut acest festival să devină realitate, sperând să ne întâlnim și la anul în aceeași „lume de bun gust”.
Victoria-Maria Pripon
0 Comentarii