Ticker

6/recent/ticker-posts

Antologie în răspăr

 


Antologie în răspăr

Mihai Vintilă


Antologii tot apar în ultima vreme la diverse edituri. Apariția încă unei antologii nu poate decât să nebucure pentru că esle sunt câștiguri pentru literatură din toate punctele de vdere. Autorii devin cumva, în colectiv, mai bine promovați, numele lor mai răspândite printre cititori. Unde mai pui că antologiile mai au un rol funcțional important în aceste momente pe care cred că nimeni nu l-a observat și anume acela de a face autorii contemporani de a ieși din cercul lor și de a interacționa unii cu alții, de a se citi unii pe alții. Nu știu alt motiv mai bun de a citi un confrate decât de a apărea împreună cu acesta într- carte!

Antologie în răspăr, creiere cu păr este prima antologie apărută la editura InfoEST din Siliștea Brăilei. Este prima nu pentru că nu s-ar fi putut realiza altele de-a lungul timpului ci pentru că acum a venit vremea ei. Ca o caracteristică de bază a a cărții putem pune eclectismul. Ea conține autori de diverse vârste, de niveluri diferite literare sau estetice dar care au un fir roșu care îi leagă și anume faptul că nu își mint cititorii, că nu caută să păcălească. Sunt corecți cu ei înșiși si mai ales corecți cu literatura. Se remarcă prin faptul că au citit, și lucrul acesta se vede din fragmentele incluse în această antologie, dar și prin aparenta lor discreție literară. Ei bine, antologia nu face altceva decât să îi smulgă din confortul lor și să îi arunce pe piața literară.

Ordinea apariției este una aleatorie. Nu s-au folosit criterii de clasificare precum numărul de cărți sau premii literare, deși găsiți și astfel de informații, și nici măcar acel criteriu, care mie mi se pare de-a dreptul discriminator, și anume ordinea alfabetică. Ce trebuie să facă un scriitor cu un nume precum Vasile Vasilache? Să și-l schimbe pentru a putea intra într-o antologie mai la mijlocul ei? Mi se pare aiuritor! Așa că, în această antologie, ordinea de publicare a fost ordinea în care autorii și-au exprimat dorința de a fi incluși. Am lăsat hazardul să decidă la ce pagină să fii și mie mi se pare un criteriu la fel de bun ca oricare altul.

 Primul inclus în antologie este Așer Negoi, un tânăr născut la  Ploiești, care s-a apropiat de poezie. Scrie pentru eliberarea interioară în căutarea unui echilibru sufletesc. Poezia sa caută să îl descătușeze de firele văzute ale lumii pentru ai oferi libertatea interioară de care are mare nevoie.

Emanuel Pope este un român rătăcit prin lumi străine, cu un suflet atât de românesc că indiferent de ce haine ar purta i se vede prin ele dorul de acasă. Vine în această antologie cu o proză ironic-umoristă, de o stranietate egală cu lumile ciudate ale unei zone crepusculare. Personajele sale nu puteau fi decât români iar întâmplarea descrisă tipic românească.

Mihu Iancu este un brăilean revoltat care scrie o proză plină de subînțelesuri ce solicită de la cititor mai multă atenție pentru a prinde straturile. Avem aici un autor de forță, o forță în spatele căreia i se simt lecturile și talentul.

Noro Jerca a intrat timid în literatură ca un soldat care își știe locul. În foarte puțin timp a reușit, datorită talentului de a scrie, și mai ales de a povesti, să mai sară câteva grade intrând deja în rândul ofițerimii literare turnene. Scrisul său curat și melodios este o bucurie pentru cititor.

Vali Șerban plutește cu aripi de poezie într-un univers intimist, unde întrebările existențiale sunt cele care îi călăuzesc cuvintele. Scrie cu iubire pentru vers încercând să ofere publicului care se apleacă asupra lor momente  căutate de liniște.

Mircea Cărbunaru ne apare ca veteran în domeniul literaturii științifico-fantastice, un prozator care este prieten cu literele și care știe să conducă cititorul astfel încât să înțeleagă ce îi transmite. Intră în această antologie pentru a evada din liniștea ultimilor ani, când literatura i-a fost doar o stea îndepărtată.

Mihai Vintilă, inculpatul de serviciu, adică eu, cel care vă împărtășesc aceste gânduri, sunt prezent nu pentru faimă ci pentru a contura ideea unei literaturi corecte cu cititorul, care nu se ascunde dincolo de marketing, a unei literaturi care are ca scop director esteticul.

Grupul autorilor selectați se încheie cu Valeriu Ion Găgiulescu, un veteran al scrisului, un om care a trăit atât de multe vieți, în atât de multe cărți, că obosești numai enumerându-i titlurile. Scrie limpede și fâșneț, ca brăileanul rătăcit în altă câmpie care nu-i a lui dar care se descurcă. Reușește să prindă cititorul într-un univers care pentru cei mai mulți este azi lecție de istorie dar care pentru el este trecutul.

Adunați într-o carte, acești scriitori nu apar a fi altceva decât ceea ce sunt și anume oameni normali, practicanți ai unei literaturi care pune mai presus de orice mesajul. Respiră toți aerul rarefiat al esteticului și caută, nu gloria literară efemeră, ci forme de a ajunge la sufletele cititorului.

Prin această antologie fiecare dintre ei reușește.


 Antologie în răspăr, creiere cu păr, Siliștea-Brăila, editura infoEST, 2024, 92 pagini.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii