Ticker

6/recent/ticker-posts

Myrath – de la „Karma” la Dirty Fest (București)

 


În 20 august 2024, membrii minunatei formații maramureșene de folkcore metal Dirty Shirt au anunțat că al doilea co-headliner al celei de-a treia ediții Dirty Fest este Myrath. Cu această ocazie, am audiat din nou cel mai recent LP al tunisienilor de la Myrath, „Karma”, care a fost lansat la începutul lunii martie 2024. Dar, înainte să vă prezint impresiile mele, menționez faptul că a treia ediție Dirty Fest va avea loc între 25 și 26 octombrie 2024, la Clubul Quantic din București, începând cu orele 18, și, spre deosebire de celelalte versiuni ale sale (din Cluj-Napoca, unde s-a desfășurat între 12 și 13 aprilie 2024, respectiv din Timișoara, unde s-a desfășurat între 7 și 8 iunie 2024), festivalul va avea un lineup diferit, impresionant aș zice, completat cu trei nume de pe scena internațională. Momentan, au fost anunțate două dintre ele: Kontrust și Myrath. De asemenea, la Dirty Fest, va interpreta două setlisturi diferite formația Dirty Shirt, care va fi prezentă alături de Transylvanian FolkCore Orchestra.

Revenind, însă, la Myrath (numele se traduce, din arabă, prin „moștenire”): formația a fost fondată în 2001, de către chitaristul Malek Ben Arbia, în vârstă, la acel moment, de numai 13 ani. Trupa este prima formație tunisiană care a semnat un contract cu o casă de discuri străină și interpretează o combinație foarte reușită între melodic power metal și rock progresiv, cu elemente din muzica orientală; altfel spus, abordează „blazing desert metal”, după cum subliniază și membrii formației. În 2016, trupa a devenit tot mai cunoscută, împărțind scena cu titanii progressive metal Symphony X (conduși de solistul Russell Allen), într-un turneu prin Anglia. Trei ani mai târziu, componenții formației tunisiene au fost chemați în ultima secundă pentru a înlocui grupul Behemoth la Sweden Rock Festival.


Albumul „Karma” (apărut, după cum am spus puțin mai sus, la începutul lunii martie 2024) reprezintă o adevărată operă de artă power metal, întrucât, în majoritatea melodiilor, este evidențiată vocea frumoasă a talentatului Zaher Zorgati, care se îmbină într-un mod deosebit cu solouri măiestrite de chitară.

Una dintre cele mai bune piese regăsite pe „Karma” este „Candles Cry”. Melodia începe cu elemente specifice muzicii orientale și, după aceea, este completată cu anumite componente regăsite în melodic power metal (își fac cunoscută prezența tobele, iar solourile de chitară sunt mai puțin concentrate decât la genul power metal clasic).

„Words Are Failing” este o melodie ceva mai îndrăzneață, care intră și pe teritoriul pop-metal/rock alternativ, însă fără a exagera cu elementele de noutate aduse unui gen muzical pe care, personal, îl consider aproape desăvârșit. 


O altă melodie definitorie pentru stilul Myrath este „Child of Prophecy”. Încă de la început, se observă calitățile vocale impresionante ale lui Zaher Zorgati și creația pare, inițial, a fi o baladă. Cu toate acestea, rapid, se transformă într-o capodoperă progressive metal – după cum ne-au obișnuit membrii formației. Solourile de chitară scot în evidență capacitatea trupei de a compune și piese ceva mai „heavy”, dar păstrând intacte toate caracteristicile stilului power metal.

„Heroes” reprezintă întoarcerea formației la un stil ceva mai apropiat de cel abordat pe albumul care a consacrat-o, „Legacy” (2016), și conține versuri destul de „catchy”, specifice genului power metal, precum: „We don't need heroes/We are the heroes/ignite a spark/Within your heart/enlight the dark” (traducere – „Nu avem nevoie de eroi,/Noi suntem eroii,/aprinde o scânteie/în inima ta,/luminează întunericul”).

Melodia mea preferată de pe „Karma” este epilogul, „Carry on”, care demonstrează că, de cele mai multe ori, „finalul încoronează opera”, după cum considerau latinii. Piesa demonstrează unicitatea vocii splendide a lui Zaher Zorgati, parcă neafectată de trecerea timpului. Când am audiat prima dată creația, am considerat (și încă mai consider, de fapt) că poate fi asociată cu melodia deosebită „From the Flame” a trupei norvegiene Leprous.

Ascult de mult timp, cu plăcere, Myrath și îmi place să observ evoluția perpetuă a trupei, fiindcă are un sound inedit, original, care mulțumește fanii oricărui subgen al rockului, aducând un element de noutate stilului „blazing sound metal” pe fiecare nou album. De aceea, cel puțin din punctul meu de vedere, „Karma” va rămâne unul dintre cele mai bune LP-uri lansate în anul 2024 și, cu siguranță, publicul prezent la Dirty Fest București va întâmpina această trupă cu mult entuziasm, având încredere în promisiunea făcută de membrii Myrath în piesa „Carry on”: „you can find a new way forward [...] I can lead you in the night” (traducere – „poți găsi o nouă cale mai departe [...] Te pot călăuzi în noapte”).

Victoria-Maria Pripon


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii